01 september 2013

Punkt ja trendikas Georges Perec

Regina. See kirjandusajakiri, mis tegeleb armastusega või oli see seks.
Etiooplasest mees, kes magatab valgeid naisi, et jääda Soome. Imelik tunne.
Purjus mehed, kes tegid mulle klaasi valget veini välja.
Mina istusin Vikerkaarega. Imelik oli istuda. Korraga ta küsis: "Kas sa loed seda selleks, et korda minna inimestele, kes loevad Vikerkaart, või selleks, et seda päriselt lugeda?"
Täna oleks päriselt lugeda tahtnud.
Täna.
Võib-olla ei tee ma midagi päriselt enam.
Eile. Täna. Homme.

Armastusluule. Kust ma selle endas leian?

"Kui vana sa oled?"
"Ma käitun nagu 15, aga ma olen kaks korda nii vana."

*
Hra Georges Perec rääkis loo sellest, kuidas abielupaar Reolid said endale magamistoamööbli. Kõik peaks seda lugu lugema. See on nii naljakas. Nii reaalne. Nii laenuhõnguline, kuidas inimesed ootavad, et nende elu paraneks voodi ja mööbliga, aga see läheb aina põrgulikumaks ja põrgulikumaks, sest kogu see aeg nad loodavad palgakõrgendusele või sotsiaaltoetusele. Kogu see aeg. Ja kogu see lootmise aeg mõtlen ma, et see on magamistoamööbli pärast. See on ikka veel magamistoamööbli pärast. Issandjumalkülh, see on magamistoamööbli pärast. Tõenäoliselt pole ma veel sinna faasi jõudnud, kus ma tahaks endale magamistoamööblit. Abielupaar Reolid, aga ei saanud silmi sellelt ära. Neli aastat nad aga kannatasid krediidi pärast, mis läks magamistoamööbli soetamisele.

Nii et laenake võimsalt ja lugege Pereci. Kui unistus täitub, siis täitub ka magamistuba. Saate äkki elusa beebi, kui teid on kaks. (Viimane lause kõlab, nagu oleksin kibestunud vana naine, tegelikult ma endiselt usun, et ma ei ole. Aga mida rohkem ma Pereci loen, seda vaimustunumalt ma tunnetan mingit veidrat, lausa arusaamatut, võib öelda, et ka hullumeelset kohalolemist, endaksolemist. Materialiseerumist. Maailma, mille vastu tegelikult ei saa.

Trendipikamaajooks ütlen ma selle peale.

Me peame kõik trendipikamaajooksule minema.

Äkki materialiseerub me keha tugevamaks. Äkki siis saame üle oma haledast hirmust olla nagu sõdurid. Ellujäämissõdurid.

1 kommentaar:

r2ndrott ütles ...

Suht palju on inimesi, kes on 45 või 60 või 75 või isegi 90, aga käituvad nagu 15. Nii sina kui mina näeme selliseid inimesi iga päev.

Kui sa ei taha 45-selt või 60-selt 15-aastase moodi käituda, siis praegu on sinu võimalus kasvada :)